fbpx

Ako vybrať kvalitné vajcia?

Share

Mnoho ľudí, vrátane mňa konzumuje vajíčka takmer každý deň, pretože nie sú len skvelým zdrojom bielkovín, ale takisto zdravých tukov a rôznych mikronutrientov. Suma sumárum vajce je neoddeliteľná súčasť môjho jedálnička. Ako vybrať kvalitné vajce? Bol som prekvapený, že väčšina mojich známych a kamarátov o tomto jednduchom tipe veľa nevedela, takže lepšie raz čítať ako ani raz nepočuť…

Vo videu na facebooku dalsomto.sk som už naznačil o ide. Najkvalitnejšie vajcia nájdete v starkinej záhrade alebo u suseda(dámy nevyložte si to po svojom). To je v podstate obchodná BIO kvalita krát dva a teda rozhodne ak máte možnosť využite to, pretože sa vám to vráti viacnásobne. Samozrejme nie každý je z Balogu a má takú možosť, takže vajíčka nakupuje v supermarke. Tu to už nie je bártrový obchod, ale čistý biznis, preto je potrebné byť v strehu. Slovami klasika, nie je vajce ako vajce.

Kvalita tejto bielkovinovej bomby závisí od miesta kde sliepočka žila a čim ju štopkali. Logicky sa zaviedli určité normy na základe čoho sa vieme dovtípiť, ktoré vajcia jesť a z ktorých robiť veľkonočné ozdoby. Systémy chovu a teda kvalita vajec je rozdelená do štyroch skupín na číselnej škále od 0 do 3.

3-klietkový chov – chúdence sliepky sú natlačené v klietkach, každá z nich má životný priestor o veľkosti papieru A4 prípadne menší. Za celý život neuvidí slnko, nepríde do kontaktu s prírodou, nerozprestie krídla a je kŕmená umelými zmesami, ktoré podporujú rast a znášanie vajec a do roka a do dňa od narodenia je s nimi amen. Skutočne smutný pohľad. Teda na mieste je otázka, akú kvalitu a čo dobré pre naše telo môže obsahovať také vajce?

Kúpou vajec s označením číslom 3 navyše podporujeme takýto chov, lebo ak sa niečo nekupuje, tak to o chvíľu z obchodu zmizne. Samozrejme vajcia tejto kategórie sú cenovo najdostupnejšie, avšak pozerať sa v tomto prípade na cenu, nás v konečnom dôsledku môže vyjsť draho. Nedajbože niekoho napadne kúpiť vajíčka kde bude kód začínať 3 PL…to mi už potom nevolajte.

2-podstielkový chov – je to posun vpred vzhľadom na to, že sliepky už nie sú uväznené v klietke ako Conor McGregor, avšak stále môžu spolu s ostanými kamarátkami len polemizovať o tom čo to slnko vlastne je a aké to je hrabať sa v zemi.

1-voľný chov – táto kategória už spľňa aké také kritéria zdravého rozumu na chov sliepok a následné predávanie ich produktov. Stále to nie je tip top ale povedzme, že keď už kúpiť vajíčka v supermarkete, tak aj tieto by mohli byť.

0-ekologický chov – nosnice si tu žijú v porovnaní s kamarátkami z klietkového chovu sídliskový sen. Aj keď sa kvalita vajíčok z tohoto chovu nevyrovná tým, z vášho dvora alebo iného vo vašom okolí, je to najlepšia kvalita, ktorú môžete v supermarketoch dostať.

Ak si bodybuilder, ktorý po vzore Rockyho pije surové vajcia, potom si to celé prečítaj znova, pretože zdravotné riziko konzumácie surových vajec z kategórie 3 a 2 je omnoho vyššie ako po tepelnej úprave. Mimochodom najšetrnejšou formou prípravy pre zachovanie čo najväčšieho množstva telu prospešných látok, je vajíčka uvariť. Na druhej čím viac vajíčka pri príprave “praženice” vysúšíme, tým menej dobrých látok si uchováme.

Možno nad tým mávnete rukou, ale ak by ste každý deň zjedli čo i len jedno vajce, tak to bude (365dní x 65g – jedno vajce=23,725g-23,7kg) do roka hmota o objeme 23,7kg! a to už podľa mňa stojí za zamyslenie. Ak máte doma deti, tak by som kvalitu 2 a 3 ani nebral do úvahy. Každopádne sú aj dôležitejšie životné otázky ako to, aké vajcia kupovať, ale pri najbližšom nákupe si skúste všimnúť prvé tri znaky na každom vajíčku sú najpodstatnejšie. Prvá číslica označuje kvalitu a hneď za tým je krajina pôvodu.

Ak ste sa dozvedeli niečo nové, pravdepodobne to bude nové aj pre tých, na ktorých vám záleži, takže určite lajkujte, zdieľajte.

Pre ďalšie zaujímavé informácie lajkni FB stránku dalsomto.sk 

Ako bonus na záver pridávam jednoduchý, ale účinný spôsob ako zistiť čerstvosť jednotlivých vajícok, ktorý som našiel niekde na internete, ale funguje na 100%.:)

M.

 

 

Komentáre

Comments are closed.